Področje preventive in varnosti v prometu je eno izmed temeljnih programskih področji delovanja AMD Slovenija avto. Že vse od ustanovitve leta 1974 poskušamo z najrazličnejšimi aktivnostmi pomagati k dvigu splošne prometne kulture, predvsem pa skrbeti za vnos novih znanj in veščin v različne izobraževalne projekte, ki jih izvajamo skupaj z našimi podporniki.
Zadnja leta v sodelovanju z AMZS organiziramo in izvajamo javno prireditev s področja prometnih vsebin imenovano Prometni dan v urbanem okolju. Ta poteka na urejenih površinah Bežigrajskega dvora in je namenjena vsem starostnim skupinam udeležencev v prometu. Poleg AMZS svoje aktivnosti na prireditvi predstavi tudi Policija, Gasilska brigada Ljubljana, ekipa nujne medicinske pomoči in drugi poslovni partnerji AMD Slovenija avto. Prireditev dosega zelo lepo odzivnost saj se tradicionalno delavnic udeležuje veliko število predšolske in šolske mladine, zelo dober odziv pa je letošnji Prometni dan v urbanem okolju imel tudi v medijih. Več informacij si lahko ogledate na uradni spletni strani www.prometnidan.si.

V okviru prireditve Prometni dan v urbanem okolju je AMD Slovenija avto v sodelovanju z AMZS organiziralo tudi okroglo mizo, na kateri je želelo vse zainteresirane vsakodnevne udeležence v prometu aktivno vključiti v razpravo o aktualni temi človekovih pravic v prometu. Cilj okrogle mize je bil spregovoriti in dobiti povratno informacijo o stanju na tem področju, na njej pa je sodelovala tudi Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic v Sloveniji. Izbrani strokovnjaki s področja prometa in prometne varnosti so se na okrogli mizi pogovarjali o nekaterih ključnih vprašanjih in sicer:

 • Ali so človekove pravice nad prometno varnostjo?
 • Pomen pozitivne diskriminacije v prometu?
 • Izogibanje kaznim in neizterjava le teh?
 • Prometni predpisi, prometni znaki in signalizacija na vsakem koraku ali bolje presoja, ocena voznika?
 • Kolizija birokratskih predpisov in racionalnih vozniških izkustev?

Sodelujoči:

 • Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS,
 • Dragana Trivundža Tomanić, Javna agencija za varnost prometa,
 • mag. Ivan Kapun, vodje sektorja prometne policije,
 • doc.dr. Aleš Bučar Ručman, Fakulteta za varnostne vede univerze v Mariboru,
 • Franc Možina, predstavnik Sveta za preventive in vzgojo v cestnem prometu MOL,
 • Manuel Pungertnik, inštruktor varne vožnje ter vodja šole vožnje AMZS.

V letu 2017 je AMD Slovenija avto skupaj z oglaševalsko agencijo SILETRA aktiviralo multimedijski spletni portal VARNA MOBILNOST. Gre za sodoben, specializiral spletni portal, ki bo v sodelovanju z različnimi strokovnjaki s področja prometnih vsebin, uporabnikom nudil zanimive in koristne informacije s katerimi bodo lažje in uspešneje obladovali vsakodnevne prometne izzive. Kot partnerji v skupnem projektu z agencijo SILETRA smo postali podpisnik Evropske listine o varnosti v cestnem prometu in se tako zavezali, da svoja znanja in izkušnje s področja preventive in varnosti v cestnem prometu po najboljših močeh širimo v civilni družbi. Naše aktivnosti lahko spremljate na www.varna-mobilnost.si

Najmlajši in najranlivejši udeleženci v prometu zahtevajo posebno pozornost. Pri izvajanju naših projektnih aktivnosti želimo veliko pozornosti namenjati prav njim. Projekt STAY BRIGHT – OSTANI VIDEN, ki je potekal pod okriljem mednarodne avtomobilistične asociacije FIA, nacionalni koordinator pri nas pa je bila AMZS, je pri predšolskih in šolskih otrocih naletel na odličen odziv. AMD Slovenija avto je v sodelovanju z Osnovno šola Idrija, podrožničnima šolama Godovič in Zavratec ter Vrtcem Idrija, enoto Godovič izpeljala foto-video-likovne delovavnice v katerih je sodelovali preko 100 otrok.